Çankaya /ANKARA
+90 312 285 53 59

Reports

Reports

Türkiye’de Konut Sorunu Ve Konut Politikaları

Leyla ALKAN – Aysu UĞURLAR

Kentlerin oluşumunda temel yapı taşı olan konut, tüm ülke politikalarının ana konularından biri olarak sürekli gündemini korumaktadır. Her ne kadar değişik ülkelerde, çeşitli konut sorunlarından doğan farklı politik yaklaşımlar söz konusu olsa da, temelde nüfus artışını karşılayacak yeterli konut üretmek, farklı sosyo-ekonomik gruplar için konuta erişimde fırsat eşitliğine olanak vermek, sağlıklı ve farklı gereksinimlere cevap verecek çeşitlikte konut sunumu yapmak gibi konular her ülke için ana hedefler olarak karşımıza çıkmaktadır. Ülkelerin yaşadığı tarihsel süreçler ve bulundukları dönemin sosyal, kültürel ve ekonomik koşulları, bu hedeflerin öncelik sırasını değiştirebilmekte ya da yeni hedefler ortaya koyabilmektedir. Refah düzeyi yüksek olan ülkelerde ve gelişmiş konut finansman sistemine sahip toplumlarda, farklı gelir gruplarının konuta erişilebilirliği daha kolay sağlanabilmektedir. Bu toplumlarda, farklı beklentilere ve hızlı değişen toplumsal yapıya cevap verecek, farklı çeşitlilikte, sağlıklı, yeni teknolojiye uyum sağlayan konut sunumları gündemi daha canlı tutan konular olarak karşımıza çıkabilmektedir.

TÜRKİYE’DE KENTSEL HİZMETLER RAPORU

SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

Nüfus yapısından yönetimsel örgütlenme biçimlerine kadar yerel dinamiği etkileyen bütün unsurların yeni bir bakış açısıyla ele alınması gerekmektedir. Kentsel yaşam kalitesi hedefinin, her bir kentsel katman ve ayrıntının hesaba katılarak oluşturulduğu yönetim perspektifi ile mümkün olduğu bilinmelidir. Bunun için somut sorunların çözümünde yönetimin aldığı karardan farklı olmayacağı bilinse de yerelde yaşayanların katılımının sağlanarak çözüm üretme yöntemi üzerinde durulmalıdır. Teknolojinin getirmiş olduğu imkanlardan da faydalanılarak kent yönetimine, seçimden seçime değil kentin kaderini etkileyen her karar arifesinde halkın karar mekanizmalarını etkilemesi sağlanmalıdır.

Bu rapor öncelikli olarak günümüz Türkiye’sinde değişen ve değişmeyen belediye hizmetlerinin genel bir analizini sunmaktadır. Halkın sorun gördüğü alanlar aynı zamanda tedaviye de nereden başlanılması gerektiğinin de yol işaretlerini vermekte ve çözüm önerilerini sunmaktadır. Raporun, 31 Mart 2019’da seçilen olan belediye başkanları için önemli bir rehber görevi üstleneceğini düşünüyoruz.