Çankaya /ANKARA
+90 312 285 53 59

Basın Açıklaması

Basın Açıklaması

Kent Araştırmaları Derneği

Olağan Genel Kurul Toplantı Duyurusu

 

Kent Araştırmaları Derneğinin olağan genel kurul toplantısının dernek merkezinde, 31 Ocak 2022 Pazartesi günü, saat: 20:00’da salt çoğunlukla, salt çoğunluk sağlanamadığı takdirde çoğunluk aranmaksızın 15 Mart 2022 Salı günü aynı saat ve yerde aşağıdaki gündemle yapılması planlanmaktadır.

Gündem:

1) Katılan üyelerce hazirun listesinin imzalanması

2) Başkanın açılış konuşması

3) Divan heyetinin seçilmesi

4) Gelir-Gider Durumu ve Faaliyet Raporlarının Okunması

5) Yönetim Kurulunun İbrası

6) Dernek Organlarının Seçilmesi

7) Diğer Yazılı ve Sözlü Önergeler ile Dilek ve Temennilerin Görüşülmesi

8) Kapanış

Genel Kurul toplantımıza katılımınızı bekliyor saygılar sunuyorum.

 

Emür Osmanoğlu

Yönetim Kurulu Başkanı

07.01.2022

İDEALKENT ÖDÜLLERİ İLE İLGİLİ MEDYADA YER ALAN HABERLERE İLİŞKİN BASIN AÇIKLAMASI

Kent Araştırmaları Enstitüsü Hakkında

Kent Araştırmaları Enstitüsü, kentsel sorunların tespit edilmesini ve çözüm önerileri geliştirilmesini temel misyon olarak benimseyip bu bağlamda 2010 yılından beri çalışmalar yürüten bir düşünce kuruluşudur. Türkiye’yi merkez alarak “kent”i ilgilendiren her türlü konuda düşünce üretmek, rapor ve analizler hazırlamak, projeler geliştirmek, kent ve kır uyumunu bir arada düşünerek kent insanının sosyoekonomik ve kültürel durumlarının iyileştirilmesini amaçlamaktadır. İDEALKENT (Kent Araştırmaları Dergisi) ve Uluslararası Kent Araştırmaları Kongresi, Kent Araştırmaları Enstitüsü çatısı altında gerçekleştirilen başlıca akademik faaliyetlerdendir.

İdealKent dergisi 2010 yılında yayın hayatına başlayan ve kentleşmeyi bütün boyutlarıyla disiplinlerarası bir yaklaşımla ele alan, ulusal ve uluslararası endekslerde taranan akademik bir dergidir. İdealKent Dergisi şimdiye kadar  351 akademik makaleden oluşan  28 sayı olarak yayınlanmıştır. İdealKent Dergisi’nde yayınlanan tüm makaleler,  kamu yararı gerekçesiyle https://www.idealkentdergisi.com/ internet sitesinden ücretsiz indirime açıktır.

Uluslararası Kent Araştırmaları Kongresi’nde her yıl bir ana tema etrafında yerel, ulusal ve küresel düzeyde kentleşme, mimarlık, şehir bölge planlama, yerel yönetimler başta olmak üzere kentin temel sorun alanlarına ilişkin tartışmalar yürütülmektedir. 2015 yılında Anadolu Üniversitesi ile birlikte ilki düzenlenen “Uluslararası Kent Araştırmaları Kongresi”nde “Günümüz Kentinde Temel Sorunlar” ana teması etrafında yürütülen tartışmaların sonucunda 4 ciltlik bildiriler kitabı yayınlanmıştır. İkincisi İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi ile birlikte gerçekleştirilen kongrede “Küresel ile Yerel Arasında Kent” tartışılmış, Strazburg’da yapılan üçüncü kongrede ise “Sürdürülebilir Yerel Yönetimler ve Kentleşme” ele alınmıştır. TOBB Üniversitesi ve TEPAV işbirliği ile Ankara’da gerçekleştirilen dördüncü kongrede ise “Kentleşme ve Ekonomi” tartışılarak günümüz kentlerinde finansman sorunlarından dönüşüme, metalaşmadan yoksulluk ve kalkınmaya bir çok başlık ele alınmıştır. Dört kongrede toplam 375 akademik bildiri sunumu gerçekleşmiştir. Bu yıl 7-9 Ekim 2020 tarihinde Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi ile gerçekleştirilecek olan kongrenin ana teması ise “Kentleşme ve Yaşam Kalitesi’”dir.

İDEALKENT Ödüllerinin Veriliş Amacı

Uluslararası İdealkent Ödülleri ise, kentin gelecekte büyümesini çok boyutlu hesaplayan planlama çalışmalarını, kentsel ve mimari dokunun korunmasını, insanı merkeze alan kentsel dönüşüm uygulamalarını, kimlik ve kültür inşa çabalarını, insan ekolojisine yaraşır kentsel ekoloji ve çevre düzenlemelerini, araç merkezli değil yaya merkezli şehircilik uygulamalarını, toplu taşımayı özendiren çalışmaları, kentlerde katılımcı demokrasinin işletilmesini önemseyen ve bu yönde çaba gösteren kentsel aktörleri teşvik etmek amacıyla verilmektedir. İdealkent Ödülleri’nin bir diğer amacı ise Türkiye’de şehircilik alanındaki nitelikli uygulamaların görünür kılınması, gelecekte hayata geçecek benzer projelerin teşvik edilmesi ve Türkiye’deki belediyelerin uluslararası işbirliklerine girmesini kolaylaştırarak vizyon kazandırılmasıdır

İDEALKENT Ödül Töreni’nin Yurtdışında Yapılma Gerekçesi

Dünyanın önde gelen pek çok ülkesinin bir marka değeri taşıyan uluslararası nitelikte çeşitli başlıklarda ödül programları olmasına rağmen, Türkiye’nin uluslararası alanda tanınır bir ödül markası bulunmamaktadır. Uluslararası İdealkent Ödülü yurtdışındaki önemli mekanlarda verilmesinin öncelikle şehircilik alanında Türkiye’nin marka değeri taşıyan bir ödüle sahip olmasının önünü açacağı kanaatindeyiz.

İkincisi, Kent Araştırmaları Enstitüsü olarak, Türkiye’de yapılan nitelikli işlerin yurtdışında görünür olmasını önemsiyoruz. Bu nedenle, uluslararası kuruluşların simge binalarının salonları Ödül Töreni için tercih edilmekte ve buralarda şehircilik alanında hayata geçirilen projelerin görsellerinin görünür kılınması ile Türkiye’nin yurtdışında olumlu yönde tanınırlığını arttırması amaçlanmaktadır. 2018 yılında Strazburg’da Avrupa Konseyi Binası’nda gerçekleştirilen ödül töreni, bu sene 16 Ocak 2020 tarihinde Fransa’nın başkenti Paris’teki Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Merkez Binası’nda gerçekleştirilmiştir.

Son olarak, Kent Araştırmaları Enstitüsü olarak, uluslararası kuruluşlarda etkinlikler düzenlemenin uluslararası aktörlerle Türkiye’deki yerel yönetici ve politika yapıcılarını buluşturmak ve işbirliklerinin önünü açmak adına önemli buluyoruz. Ödül Töreni programlarının uluslararası kuruluşlarda gerçekleştirilmesi ile çok sayıda uluslararası kuruluşun temsilcileri ödül törenine davet edilerek işbirliklerinin oluşması için ortam oluşturulmaktadır. Bu amaçla, Ödül Töreni programı öncesinde “Şehirlerin Geleceği ve Uluslararası Örgütlerin Yerel Yönetimlerin Güçlendirilmesindeki Rolü” başlıklı bir panel düzenlenmiş ve panele Avrupa Yerel ve Bölgesel Yönetimler Eski Başkan Yardımcısı Sn. Gaye Doğanoğlu başkanlık yapmıştır. Panelde ise aşağıdaki konuşmacılar yer almıştır:

  • Barbara Toce, Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi Başkan Yardımcısı
  • Anna Magyar, Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi Başkan Yardımcısı
  • Mohamed Saadie, UCLG-MEWA Başkanı
  • Şükrü Karatepe, T.C. Cumhurbaşkanlığı Yerel Yönetim Politikaları Kurulu Başkan Vekili
  • Robeto Cioppi, Urbino Belediyesi Başkan Yardımcısı
  • Francesco Lembo, Sürdürülebilir Kaynak Yönetimi için Şehirler ve Bölgeler Birliği Genel Müdürü

İDEALKENT Ödülünün Paydaşları

Ödül Töreni’ne, Kent Araştırmaları Enstitüsü ev sahipliği yapmakla beraber, COJEP International, UCLG-MEWA ve OICC kurumsal işbirlikleri ile katkı sağlamışlardır. Ödül programı öncesinde de Türkiye’deki ilgili bakanlıklar ve üst birlikler program konusunda bilgilendirilmişlerdir. Ayrıca, UNESCO Dönem Başkanı ve UNESCO nezdinde Türkiye Daimi Temsilcisi -Büyükelçi  Sn. Ahmet Altay Cengizer Paris’teki makamında ziyaret edilerek kendisine detaylı bir sunum yapılmıştır ve kendilerinin yazılı onayı ile Ödül Töreni Programı UNESCO Binası’nda düzenlenebilmiştir. Türkiye’nin UNESCO nezdinde Türkiye Daimi

Temsilciliği maslahatgüzarı Sn. Eylem Tandoğan Özkan programa katılım sağlayarak açılışta davetlilere bir konuşma gerçekleştirmiştir.

2018 yılında Prof. Dr. Ruşen Keleş’e takdim edilen İdealkent Özel ödülü , 2019 yılında T.C. Cumhurbaşkanlığı Yerel Yönetimler Politika Kurulu Başkan vekili Sayın Prof. Dr. Şükrü Karatepe’ye UNESCO nezdinde Türkiye Daimi Temsilciliği maslahatgüzarı Sn. Eylem Tandoğan Özkan tarafından takdim edilmiştir.

İDEALKENT Ödülleri Başvuru ve Değerlendirme Süreci

İdealkent Ödülleri ile ilgili başvurular Temmuz ayı itibariyle başlamış olup, Ağustos ve Eylül ayları boyunca çeşitli sosyal medya kanallarında ve internet ortamında çağrı metinleri yayınlanmıştır. Ayrıca, Türkiye’deki tüm belediye başkanlıklarına e-posta ve kargo yoluyla İdealkent Ödülleri süreci hakkında bilgilendirici materyaller gönderilmiştir. 2019 yılı Ekim ayının ilk haftası başvuruların alınma süreci tamamlanmıştır. Bu süreçte, ulusal ve uluslararası toplam 103 proje İdealkent Ödülleri’ne başvuruda bulunmuştur.

İdealkent Ödülleri için gelen başvuruları değerlendirmek üzere 8 kişilik akademik bir kurul oluşturulmuştur. Gelen başvurular içeriklerine göre 12 kategoriye ayrılarak, seçici kurul üyelerinin çalışma alanlarına göre ilgili kurul üyesine gönderilmiştir. Her bir proje yalnızca tek bir kategoride değerlendirilmiştir. Kurul üyelerinden, her bir projeyi “yenilik, çevresel yarar, sosyal fayda ve sürdürülebilirlik potansiyeli” açısından değerlendirerek 10 üzerinden toplam bir puan vermeleri istenmiştir. Her bir kategori için büyükşehir/il ve ilçe belediyeleri ayrı değerlendirmelere tabi tutulmuştur. Projeler, aldıkları puanlara göre sıralanarak, her kategoride İdealkent Ödülü almaya layık görülen projeler seçilmiştir. Aynı puanı alan projelerin her biri İdealkent Ödülü almaya layık görülmüştür. Değerlendirmeler sonucu, toplam 42 proje, 12 kategoride İdealkent Ödülü almaya hak kazanmıştır. Lousada Belediyesi’ne ise şehircilik alanında yapmış olduğu çalışmalardan dolayı “İdealkent Özel Ödülü” verilmiştir. Kent Araştırmaları Enstitüsü, 12 Kasım 2019 – 19 Kasım 2019 tarihleri arasında başvuru yapan tüm proje sahiplerine başvuru sonuçlarını e-posta yoluyla bildirilmiştir.

Sergi, Medya Tanıtım Kiti, Katalog Basımı ve Dağıtımı Ücretlendirilmesi Hakkında

İdealkent Ödülleri, yukarıda da ifade edildiği üzere şehircilik alanındaki uygulamaların nitelikleri göz önünde bulundurularak seçici kurul tarafından verilmiştir. İdealkent Ödülü almaya hak kazanan hiçbir belediyeden ödülü alabilmeleri için ücret talep edilmemiştir. Ekte listesi yer alan tüm projelerin İdealkent Ödülü almaya hak kazandıkları hem kendilerine bildirilmiş hem de internet sitesi üzerinden ve medya kanalları aracılığıyla kamuoyunun bilgisine sunulmuştur.

Bununla birlikte, ödül almaya hak kazanan proje sahipleri arasından proje tanıtım faaliyetlerini içeren hizmeti satın almak isteyenlere ADAMOR Araş. Danış. ve Medya Organizasyon Ltd. Şirketi tarafından ücreti karşılığında hizmet sağlanmıştır. Projelerin tanıtım faaliyetleri kapsamında, projelerin görsellerinin UNESCO Binası’nın fuaye alanında sergilenmesi, ödül töreni esnasında ve sonrasında gösterimi yapılacak şekilde tanıtım filminin hazırlanması,

şehircilik alanında hizmet veren ulusal ve uluslararası kuruluşlara ve Türkiye’deki tüm belediyelere, üniversitelere ve kamu kurumlarına gönderilecek İdealkent Ödülleri Kataloğunun hazırlanması, ödül kazanan proje sahipleri ile UNESCO Binası’nda röportaj yapılarak medyaya servis edilmesi, ödül alan projelerin uluslararası tanıtımı için Türkçe, İngilizce, Fransızca ve Arapça dillerinde lansmanı için bir medya kiti hazırlanarak, yerel ve ulusal düzeyde medya kuruluşlarına servis edilmesi gibi proje tanıtım hizmetleri belediyelere gönderilen sözleşme metninde açıkça belirtilmektedir. Tanıtım hizmeti alan proje sahiplerine fatura kesilerek ve alınan ücret vergilendirilerek, satın aldıkları hizmet karşılığında belirli bir miktar ücret talep edilmiştir. Medyada yer alan çarpıtma haberlerde yer aldığı şekliyle İdealkent Ödülü asla para karşılığında verilen bir ödül değildir.

Medyada Yer Alan Haberlerde Kamuoyunu Yanıltıcı İçerik Barındıran Hususlar

Medyada maksatlı şekilde yer verilen ilgili haberlerde aşağıdaki hususlarda kamuoyu yanlış bilgilendirilmekte ve Kent Araştırmaları Enstitüsü (dolaylı olarak enstitünün yapmış olduğu akademik faaliyetlere katkı sunan akademisyenler) zan altında bırakılmaktadır:

  1. İdealkent Ödülü almaya hak kazanan proje sayısı 20 değil, 43’dür. Ödül almaya hak kazanan projeler ve proje sahipleri Ödül Töreni’nin akabinde İdealkent Ödülleri resmi web sitesinde (www.idealkentawards.com)kamuoyuna duyurulmuştur.
  2. İdealkent Ödülleri’nin Kent Araştırmaları Enstitüsü tarafından verildiği ve seçici kurulun kimlerden oluştuğu bilgisi duyuruların yapıldığı tüm süreç boyunca internet sitesinde yer almıştır.
  3. Kent Araştırmaları Enstitüsü, kurumlara gönderdiği davet mektuplarında ve tüm yazışmalarda ödülün Enstitü tarafından verileceğini ve UNESCO’nun yalnızca ödül töreninin gerçekleştirileceği mekan olduğunu açık ve net bir şekilde ifade etmiştir.
  4. Kent Araştırmaları Enstitüsü, İdealkent Ödülleri ile ilgili hiçbir süreçte hiçbir yerde ödülün UNESCO tarafından verildiğine dair bir ifadede bulunmamıştır. “Ödülün UNESCO’dan alındığına dair” haber yapan kurumlara 20 Ocak 2020 tarihinde bir e-posta göndererek ödülün lansmanında kullanılan ifadelerin kamuoyunu yanıltıcı ifadeler içerdiği konusunda uyarıda bulunulmuştur.
  5. UNESCO’dan tarafımıza verilen bilgiye göre, UNESCO tarafından belediyelere uyarı yazısı gönderildiği veya gazetecilere açıklama yapıldığı haberleri gerçeği yansıtmamaktadır.
  6. İdealkent Ödülleri’ne başvuran projelerin değerlendirilmesinde hiçbir şekilde belediye başkanının bağlı olduğu siyasi parti gözetilmemiş, projeler tarafsız bir kurul tarafından değerlendirilmiştir. Ödül alan belediyelere bakıldığında Türkiye’den AK Parti, CHP ve MHP Belediyelerinin yer aldıkları görülecektir.Ayrıca Fransa, Lübran, Portekiz, İtalya ve Afrika, Arabistan’dan belediye ve kuruluşlar ödül almışlardır.

KENT ARAŞTIRMALARI ENSTİTÜSÜ